CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 12 June 2012

Doa Lembutkan Hati Anak

Pagi ni sambil2 browse through FB, terjumpa dengan satu link ke you tube yang dishare oleh seorang sahabat..ceramah Ustaz Farhan pasal cara nak melembutkan hati anak..banyak sebenarnya yang saya dengar doa-doa yang boleh kita amalkan..sebelum ni ada saya share kat sini daripada surah Al-Hashr ayat 21 yang saya kira selalu disebut2..lepas tu ada sebelum ni dengar dekat rancangan Tanyalah Ustaz kalau tak salah daripa Ustaz Hassan Din..boleh amalkan Surah Thoha ayat 1-5..Alhamdullah pagi ni dapat satu lagi, yang kalau boleh saya nak amalkan..jadi haruslah saya jot down kat sini kan..to be honest, those two ayat mentioned, saya jarang2 amalkan..huhu..lamaaa sangat dah tak amalkan..tetiba rasa rugi..ilmu yang tak diamalkan..tinggallah sebagai information..bukan ilmu..tahu tu tp sokmo pun tak ingat nak amalkan..Insya-Allah hari ni nak tanam semangat la lagik tuk amalkan pulak ayat baru dapat ni..daripada Surah Asy-Syura ayat ke -19.


Maksudnya : Allah Maha Lembut tadbirNya ( serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihNya) kepada hamba-hambaNya; Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yand ditetapkan), dan Dialah Maha Kuat lagi Maha Kuasa

Saya tertarik dengan kata-kata ustaz ni, kita ibu2 boleh amalkan masa memasak tuk keluarga. Sambil potong sayur, baca ayat ni, sambil basuh ikan/ayam baca ayat ni..pastu yang bestnya, garam or gula letakkan dalam dulang, pastu ukir dengan tangan sambil baca ayat ni..(ala2 ukir tulisan kat pasir pantai tu...). Kat beras pun boleh buat, kut byk sgt nak letak dlm dulang, cukup dengan baca ayat ni lepas tu tiupkan ke dalam bekas beras..boleh jugak kita baca dan tiupkan pada ubun2 anak2..dan yang penting, mestilah yakin yang Allah pasti akan bantu kita berdasarkan usaha tadik..

oh..kalo rasa cam tak puas ati ngan penerangan cik asz ni, boleh la tgk n dengar sendiri kat youtube..nih link dia http://www.youtube.com/watch?v=_r86fsNlckU&sns=em

1 comment:

CT said...

terngiang-ngiang plak suara ustaz kat channel 106, the same doa...