CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 23 December 2011

Aisy at 20 months

Update:

Ooopss..sebenarnya Aisy dah 20 months..adei la ini Mama sudah lost track umur anak sendiri..apa cite ni..:P

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rasa lama pulak tak update pasal this one cheeky boy..Aisy is almost 18 months now..he progresses very2 well Alhamdulillah..cuma Mama die sorang ni je asyik2 tak ingat nak jot down kat sini..so it's high time la ye to capture his progress..

Lets see..

1. Budak kecik sorang ni memang sgt ramah antara sume2 anak Mama ni..mulut sentiasa berbunyi tho awal2 dulu tak berbutir org cakap..hehe..tp skang ni dah kuar dah butir2 word die tu..among others Mama <wajib musti kena pandai dulu..hehe>, ayah, nak air <iye..sekali kuar 2 butir terus ye..>, tak nak, car, bird, cat etc..skang ni tgh time suka ajuk apa org cakap..yang paling Aisy belom improve, bila panggil ayah sebut "mama" bila panggil mama sebut "ayah". tertukar ek sayang? puas dah dok ajar..insya-Allah lepas ni pandai le tu..:D

2. For sure Aisy dah start faham instruction..bila suh wash hand, pegi dapur terus ke sink tunjuk tangan kat kita minta basuhkan..bila cakap throw into dustbin, pegi ke tong sampah buka tong sampah n buang sampah..:D. Oh..Mama die perasan little boy ni cerdik okie..

3. Unlike his Abg..Aisy enjoy food very2 much..especially non-baby food sangat2 la suke..Alhamdulillah Aisy suke makan nasi..especially lauk sup yg ada kentang..kentang sgt2 die suke..sejak dua menjak ni dah nampak tanda-tanda memilih makanan...dah pandai pilih mana suke mana tak..janji lebih suke makan daripada tak..:D

4. Of course Aisy is still fully breastfeed! Yea! Mama masih berjaya mengepam dengan jayanya di opis..Alhamdulillah rezeki Aisy..supply is still enough tho memang volumenye yang semakin merudum..saba2 4 months more to go..


5. Sangat2 manja dengan Mama okey..balik nursery je, masuk dlm keta terus cakap "nak susu..nak susu". Sampai Mama nak drive pun tak bley, dok menangis2 dlm keta..saba aje lah..So first thing sampai umah..susu dulu..baru Mama bole buat keje lain

6. Sangat suka baling barang..adoi la..ini memang trade mark budak kecik ni..apa aje barang die pegang, dah boring terus je baling..kuat plak tu. Kakak & Abg selalu jadik mangsa especially bila budak kecik ni bad mood..masa marah memang konfem barang sume kena baling..

7. Suke kiss ayah, kakak and abg bila mama suruh..of course baby2 yang lagi kecik dari dia, sibuk nak kiss kiss..:D. Tapi kalo suh kiss mama..byknye tak mo..apesal ek? Sabo jek..

8. Pandai kemas barang..lepas main, kalo kita cakap simpan barang, musti die pegi simpan kat tempat toys die..Oh baru teringat cite Tok Mama, kakak or abang balik dari sekolah je, Aisy musti sambut kat pintu, pastu cepat2 amik kasut Kakak or Abg simpan dalam tempat kasut..:D. Comel! And satu lagi yg best, ada sehari tu Mama balik dari opis, buka socks, die terus amik nak pegi simpan..Mama ikut die senyap2 tengok kat mana die nak simpan..Tau dak kat mana? Kat dalam almari dapur..tempat simpan food! Hahaha..

Alhamdulillah..syukran ya Rabb for such a wonderful kids given to me..

3 comments:

arLene said...

samalaa anak kita. tak suka kiss mummy dia. bila suh cium babah, laju jer. bila suh cium mummy, terus terlentuk pura2 tido. hahaha.

asz said...

itu la kan arlene..padahal manja lebih ngan kite..

arLene said...

dia pandai nak bahagi kasih sayang. kang mama jer, yang lain merajuk pulak.