CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 28 September 2011

Alkisah...

Al-kisah semalam, sedang Mama ni sibuk makan tgh ari bersama kawan-kawan..tetiba..tipon berbunyi ring ring ring..hehe..tipu..mana der ring tone ku bunyi cegitu..bunyi nye payah skit nak translate ke bentuk ayat..jadik terima pakai aje la ye bunyi ring ring ring tu..

So mama ni, yang memang ASR tinggi, jawab tipon tu walaupun no nye tak tau sape yang empunye..lagipun bila nampak no 019xxx harus la angkat kan..entah kenapa ada perasaan ala2 loyal gitu tuk no 019 & 013..heheh..

   "Hello..."
  " Hello Mama.."

Dalam hati berbisik..eh Kakak..apesal lak ni...

  " Mama..kakak kena tinggal ngan bas..Mama datang la amik Kakak..Kakak tunggu kat bus stop"

Sambil tersedu-sedan Kakak bagitau saya..aduhai..hancur luluh hati dengar tangisan die..mmg suara dia sangat2 panic hokey..sampai mamanya pun terasa nak panic juga..tp maintain cool sambil pk solution. Sambil2 tu sempat lagik tanya

  " Iye ke kakak kena tinggal ni..kut bas belum sampai lagi agaknye.."
  " Tak Mama, kakak dok tunggu kat sini, pastu pastu kakak dengar ada org cakap kite dah kena tinggal..pastu ada Kakak ni bagitau suh call Mama, minta amik kakak kat sekolah"
  ' Aaa..iye la, kakak tunggu baik2 kat situ, sat gi Mama datang"

Tak terpikir nak pesan kat dia, jangan tunggu luar sekolah. Dah lepas die letak, baru teringat nak pesan..adoi la..cuba call2 die balik mmg sah la tak dapat dah die tipon guna public phone..itu le mama die ni panic jugak rupanya walaupun di zahirnya nampak cool..

Terus cepat2 call En Hubby, mujur Allah dah aturkan hari ni die keje dekat2 ngan area umah. En Hubby tak tunggu2 dah terus pecut keta ke sekolah kakak..After 10 minutes, saya tipon En Hubby balik..Alhamdulillah dah selamat amik die..

Itu la alkisah kakak tertinggal bas semlm..pengalaman pertama kakak sebenarnya..pengajaran untuk dia dan untuk saya..saya kena pesan kat kakak, lepas ni kalo berlaku lagi kes cegini, first tipon mama..lepas tu tunggu kat dlm kawasan sekolah, jangan tunggu luar pintu pagar sekolah. Yang penting sekali, kalo ada org yang tak kenal offer nak tolong hantar balik, jangan layan..kalo ada org offer nak beli jajan dsb nye..jangan layan..tunggu sampai mama datang..kalo takut org tu paksa lari pegi ofis sekolah..

Dan peringatan untuk diri saya jugak, bekalkan duit saku yang cukup in case ada emergency macam ni lagi lepas ni.so that die bole call saya..dan kena sentiasa ingatkan dia jangan percaya dengan strangers..

Sebenarnya pagi tu dalam pukul 11, saya sms En Hubby, minta die call driver bus confirmkan yang die tau hari ni kakak balik awal daripada biasa..Allah dah bagi signal, cuma saya yang selalu tak compute..bila dah jadik, baru tau...hmm..naluri sorang mommy memang kuatkan?

1 comment:

CT said...

wah ngeri...ayni, belikan die kad italk...bleh guna thru public phone kan...